Skala smaku 10/10 babka jest wilgotna smak ajerkoniaku bardzo wyczuwalny (niestety nie dla dzieci) lukier "jajeczny" dopełnia całość.
Przepis "domowe-wypieki"
Składniki na 12 porcji:
- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 250 ml oleju
- 250 ml ajerkoniaku
- 250 g cukru
- 5 jajek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
- około 1/2 szkl. cukru pudru
- 3-4 łyżki likieru jajecznego
Przygotowanie:
1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
3. Do jajek powoli dodajemy najpierw olej a później ajerkoniak.
4. Na koniec dodajemy mąki.
5. Wszystko dokładnie mieszamy.
6. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 – 45 minut.
7. Po wystudzeniu polewamy lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz