Przepis od koleżanki Anki
Skala smaku 7/10 babka wychodzi mała, sięga do połowy formy.
Składniki :
120 g mąki (ok. 3/4 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki zmielonych migdałów (50 g)
180 g masła najlepiej śmietankowego
150 g cukru (ok. 3/4 szklanki)
1 łyżeczka skórki z cytryny oraz 1/4 szklanki soku wyciśniętego z cytryny
3 duże jajka
Lukier cytrynowy:
1 szklanka cukru pudru
120 g mąki (ok. 3/4 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki zmielonych migdałów (50 g)
180 g masła najlepiej śmietankowego
150 g cukru (ok. 3/4 szklanki)
1 łyżeczka skórki z cytryny oraz 1/4 szklanki soku wyciśniętego z cytryny
3 duże jajka
Lukier cytrynowy:
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny
Mąkę
przesiać, dodać zmielone migdały na proszek, proszek do pieczenia i wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Następnie dodawać kolejno jajka, ciągle
miksując. Na koniec dodać skórkę z cytryny, mieszankę mąki z migdałami i sok
cytrynowy - zmiksować. Przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez ok. 40-45 minut w temp. 170 stopni (sprawdzić przed wyjęciem
patyczkiem czy ciasto jest już dobre). Odstawić do ostygnięcia.
Do miski
wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny - zmiksować. Gdyby lukier był zbyt
gęsty należy dodać więcej soku, gdy zbyt rzadki - cukru pudru. Polać ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz