Dziś babka czekoladowa i to tak na 100%,gdyż czuć ją w każdym kęsie. Delikatna, wilgotna, smaczna.Zapraszam...
Składniki:
- 120 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki mleka 3,2%
- 150 g masła śmietankowego lub margaryny
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao - przesiać, odłożyć.
Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą wodą najlepiej w metalowej miseczce i lekko przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem na puszysty i jasny krem. Dodawać po 1 jajku,
stale ucierając. Na koniec wlać przestudzoną czekoladę i zmiksować.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać i dodać do ciasta.
Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy keksowej lub do formy z kominkiem. Piec około 30 - 40
minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Wystudzić.
Czekoladowa polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
Upieczoną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w śmietance. Do dekoracji można posypać wiórkami kokosowymi,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz