Kolejne ciasteczka owsiane tym razem Mega chrupiące, a że uwielbiam jak mi coś chrupie:) więc polecam je bardzo. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 czas pieczenia należy ustawić wg naszego piekarnika, pod koniec podanego czasu mogą być mocno spieczone. Po wyjęciu ciasteczka są miękkie, po 5 min. twardnieją i można przełożyć je na kratkę.
Przepis z "Moje wypieki"
Składniki na około 35 ciastek:
- 200 g masła śmietankowego, w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2,5 szklanki płatków owsianych górskich
- Dodałam garść żurawiny i garść orzechów laskowych ze skórką - posiekać
Masło i biały cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania
jasnej, puszystej masy. Dodać cukier brązowy i kontynuować ucieranie.
Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować do
otrzymania jednolitej masy.
Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki
wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je
łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego
zbrązowienia (piekłam 14 minut). Chwilę odczekać przed zdjęciem z
blachy, potem studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz