Skala smaku 10/10 przed podaniem szarlotkę można włożyć na 20min do piekarnika nagrzanego do 130st.
Przepis "Moje wypieki"
składniki na orzechowe kruche ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych, wcześniej podpieczonych, skórka obrana - ja dałam orzechy włoskie ze skórką
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół szklanki cukru pudru
- 3 duże żółtka
- 230 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Orzechy zmiksować w malakserze na drobny piasek. Dodać mąkę, proszek do
pieczenia, przyprawy, cukier puder i dokładnie zmiksować do połączenia.
Dodać masło, żółtka, ekstrakt z wanilii. Dokładnie zmiksować do
otrzymania kuli gładkiego, kruchego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt
sypkie dodać łyżkę wody, jeśli zbyt mokre - łyżkę mąki.
Otrzymane ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie jabłkowe.
Nadzienie jabłkowo - żurawinowe:
- 2 kg jabłek szarlotkowych lub innych, obranych i pokrojonych w grubsze plasterki
- sok z 1 niedużej cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 40 g masła
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki suszonych żurawin
Dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 białka
- 100 g drobnego cukru do wypieków
Jabłka (pokrojone w plasterki) wymieszać z sokiem z cytryny.
Na dużej patelni umieścić masło, cynamon, brązowy cukier. Podgrzać, do
roztopienia masła, wymieszać. Dorzucić jabłka, żurawinę, wymieszać.
Gotować, mieszając, do odparowania większości soku, około 12 minut.
Odłożyć 2 - 3 łyżki soku z patelni, wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać
na sam koniec do jabłek, wymieszać. Całkowicie wystudzić.
Wykonanie
Formę prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Połowę schłodzonego kruchego ciasta wyłożyć/wysypać na spód, palcami
ugnieść na dnie formy. Wyrównać. Posypać 2 łyżkami bułki tartej. Wyłożyć
jabłka, wyrównać.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier,
łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć
na tarce lub drobno pokruszyć kruche ciasto.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Przestudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Wyjąć, oprószyć cukrem pudrem, kroić nożem z piłką, podawać.
Polecam sos waniliowy:
znaleziony na blogu"Moje pasje"
Składniki:
3 żółtka
2 łyżki cukru zwykłego
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
3 średnie laski wanilii-można dodać mniej
450 ml mleka tłustego
Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Laski wanilii przeciąć wzdłuż i
wyskrobać dokładnie ziarenka. Żółtka, cukry, skrobię, ziarenka i mleko
dokładnie zmiksować. Wlać do rondelka, dodać wyskrobane laski wanilii i
podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia cały czas mieszać najlepiej rózgą (nie gotować! Sos ma być bardzo
mocno podgrzany). Wyjąć laski wanilii i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz