Dzięki Monika za inspiracje.
Zapraszam...
Przepis pochodzi z angielskiej strony plus mój dobór składników do masy przełożony na polskie produkty.
Skala smaku 10/10 jeśli nie posiadacie dwóch tortownic, należy upiec jeden blat po drugim. Tortownica 26cm. Ja użyłam barwniku- zakupiłam na allegro.
Składniki:
Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki (10 g) naturalne niesłodzone kakao w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki (115 g) masła śmietankowego, zmiękczonego do temperatury pokojowej
- 2 szklanki (400g) cukru pudru
- 1 szklanka (240ml) rzepakowy lub olej roślinny
- 4 duże jaja za najlepsze, w temperaturze pokojowej
- 1 i 1/2 łyżki (22 ml), olejku z wanilii
- 1 łyżka octu
- płyn lub żel czerwony barwnik spożywczy *
- 1 szklanka (240ml) maślanki, temperatura pokojowa *
Masa
- 450 g. Twaróg delikatny śmietankowy President
- 1/2 szklanki (115 g) masła śmietankowego, zmiękczone do temperatury pokojowej
- 2 szklanki cukru pudru
- 200g śmietany 18%
- pudełko Mascarpone 250g.
Ciasto:
Wymieszaj mąkę, sodę, kakao, sól i 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika razem w dużej misce. Odłożyć na
bok.
Masło ubić na dużej
prędkości, aż będzie gładkie i kremowe - około 1 minutę. Dodać cukier i ubijać
na wysokich obrotach przez 2 minuty. Dodaj olej -zmiksować.
Dodaj cztery
żółtka i wanilię -zmiksować( białka na bok.) Dodać suche składniki na przemian z maślanką, na koniec wlać łyżkę octu. Na koniec ubić białka.
Ciasto podzielić równo między dwie tortownice.
Ciasto podzielić równo między dwie tortownice.
Piec w temperaturze 180ºC termoobieg przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw.
suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie schłodzić.
Masa
W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Dodawać
stopniowo cukier, ucierając. Dodać wanilię, serek, śmietanę i zmiksować.
Wykonanie:
Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch
wysmarować kremem. Ja dodatkowo posypałam wierzch okruchami ciasta
(które ciężko zdobyć, ponieważ upieczone blaty są równe, rosną bez
górki; ścięłam z nich nożem milimetrową warstwę). Przechowywać w
lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz