Skala smaku 8/10 udało mi się zrobić tylko jedno zdjęcie, gdyż mała blaszka w otoczeniu łasuchów poszła migiem.
Przepis "Moje wypieki"pod nazwą "Kruche ciasto milionera"
Składniki na kruchy spód:
- 175 g mąki pszennej
- 125 g pokrojonego w kostkę masła
- 50 g brązowego cukru (można użyć cukru pudru)
Posmarować
tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 19 x 29
cm. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z cukrem. Dodać masło, zagnieść.
Wyłożyć do przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze
190°C przez 20 minut, do złotego brązu.
Najlepiej użyć gotowej masy toffi w puszce
Składniki na masę czekoladową:
- 170 g mlecznej czekolady
- 3 - 4 łyżki masła
Czekoladę
rozpuszczać w kąpieli wodnej, dodając stopniowo masło. Polewa powinna
mieć taką gęstość, by można ją było swobodnie wylać z rondelka na masę
karmelu. Jeśli jest zbyt gesta, dodawać masła, lecz ostrożnie, by nie
przesadzić. W ten sposób polewa po ostudzeniu w lodówce będzie gładka - moja taka super gładka nie była;)
Po wylaniu ostatniej wastwy ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz