przepis z blogu anikagotuje.blogspot.
Skala smaku 6/10 ja nie użyłam rodzynek, zamiast skórki kandyzowanej dodałam skórki startej z pomarańczy.
Składniki:
- 600 g mąki
- 50 g drożdży
- szczypta soli
- 6 żółtek
- 1 łyżka oliwy
- 125 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g rodzynek
- 25 g płatków migdałowych
- 2 łyżki mąki zalać jedną szklanka ciepłego mleka. Dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek, dodając szczyptę soli
- 50 g drożdży rozetrzeć z jedną łyżką cukru i gdy drożdże zrobią się płynne dodać do przestudzonego rozczynu z mąki i mleka. Delikatnie przemieszać i odstawić do wyrośnięcia
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie dodać do nich mąkę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto tak, aby odstawało od ręki
- Do tak wyrobionego ciasta dodać roztopione i przestudzone masło z łyżką oliwy i nadal wyrabiać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą
- Na koniec dodać namoczone i odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową oraz migdały. Jeszcze raz wszystko dokładnie zarobić. Ciasto odstawić na chwilę do podrośnięcia- przykryć ręcznikiem.
- Ciasto przełożyć do dużej formy na babki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- Gdy ciasto podrośnie wstawić je do dobrze nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec ok 50 -60 minut.
- Po wystudzeniu polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz