Stopień trudności proste ale czasochłonne. W przepisie są podane kostki rosołowe ja ich nie używam zastępuje je sosami sojowymi i wegetą bez sztucznych konserwantów.
Skala smaku 10/10 plusem pierożków jest to, że po usmażeniu nawet zimne pozostają chrupiące i smaczne. Można je bez problemu mrozić otulone bułką tartą i po wyjęciu z zamrażalnika zaraz smażyć na rozgrzanym oleju.
Przepis pochodzi ze strony kotlet.tv
Z tej porcji wychodzi duużo pierożków.
Składniki
- 3 piersi kurczaka (pojedyncze)
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 100 g masła
- 2 kostki bulionu wołowego
- sól
- pieprz
- ok. 4 szklanki wody
- 3 szklanki mąki
- 200 g serka topionego ja używam z ziołami hochland, może być też inny
- 2 jajka
- tarta bułka
Cebulę i czosnek kroimy na mniejsze kawałki.Do garnka wsadzamy kurczaka, cebulę, czosnek, masło, a także kostki rosołowe. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie zalewam wodą (ok. 4-5 szklanek). Gotuję.Kiedy kurczak będzie ugotowany, wyjmujemy go z garnka i gdy troszkę przestygnie, kroimy go na drobniutkie kawałki.
Z bulionu, w którym gotowany był kurczak, odmierzamy 3 szklanki. Zagotowujemy je, a następnie wsypujemy do nich 3 szklanki mąki. Gotujemy 1 minutę i mieszamy. Aż uzyskamy konsystencję gęstego ciasta. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do ciasta dodajemy 2 żółtka i zagniatamy, aż nie będzie grudek. Następnie, na blacie wysypanym mąką rozwałkowujemy mniejsze kawałki. Wycinamy kółka przy użyciu szklanki. Na każdym kółku układamy porcje kurczaka oraz serka. Zlepiam brzegi koła.
Panierujemy je w białku, a następnie w bułce tartej.Smażymy w głębokim oleju (lub innym tłuszczu), przewracając co jakiś czas, aby z każdej strony były rumiane. Trwa to ok. 10 minut.
Najlepiej smakuje oczywiście z sosem moim ulubionym czosnkowym.
Wyglądaja fajnie na pewno zrobię
OdpowiedzUsuń