Stopień trudności prosty
Skala smaku 8/10
składniki:
- mielone mięso wieprzowe - 500 gramów
- ricotta - 200 gramów
- kilka gałązek świeżej bazylii lub suszonej
- suszone pomidory - ok 6 sztuk
- bułka namoczona w mleku - 1 sztuka
- jajo - 1 sztuka
- sól, pieprz - 2 szczypty
- odrobine natki pietruszki
Ser typu ricotta wrzucamy do miski. Dodajemy do niego posiekane liście bazylii, natke pietruszki- może być suszona oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy do smaku. Mięso przygotowujemy jak na typowe klopsy - rozrabiamy je z namoczoną w mleku bułką i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy z niego płaskie kotleciki. Na każdy z kotlecików nakładamy łyżeczkę farszu serowo-bazyliowego i zwijamy, by uformować kształt "kulki". Tak przygotowane klopsiki obtaczamy w panierce z bułki tartej i bazylii. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz