Stopień trudności prosty, trzeba dobrze odsączyć składniki zalewy
Skala smaku 10/10 jeśli ktoś woli mniej ostre smaki z zalewy można zrezygnować
składniki:
- 6 filetów,płatów śledziowych
- 3 buraki
- czerwona cebula
- 3 ziemniaki
- 1 jabłko
-4 łyżki groszku konserwowego
- 250 g jogurtu gęstego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- sól i pieprz do smaku
na marynatę:
- półtorej szklanki wody
- pół szklanki octu winnego
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
Jeśli używamy płatów śledziowych solonych, trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 3 godziny, zmieniając w trakcie dwukrotnie wodę).
Buraczki nie obrane i ziemniaki obrane skropić olejem lub oliwą z oliwek i zawinąć każde warzywo oddzielnie ( buraczki razem i ziemniaki razem) przełożyć do brytfanki i piec 1 godz. w 190 st. Po tym czasie wbić nóż w warzywa, które powinny być miękkie jeśli nie dostawić na kolejne minuty. Zmieszać składniki marynaty i przełożyć do niej pokrojone w kostkę, a wcześniej obrane buraczki, pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko. Pozostawić w marynacie na przynajmniej 2- 3 godziny lub na całą noc. Odsączyć z marynaty, wymieszać z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i pokrojonym w paski śledziem. Jogurt wymieszać z majonezem, musztardą i połową łyżeczki cukru. Zalać sałatkę, na sam koniec wsypać groszek.
- 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych)
- dwa , trzy buraki
- czerwona cebula
- cztery średniej wielkości ziemniaki
- jabłko
- 1/4 puszki groszku konserwowego
- 250 g jogurtu greckiego lub śmietany z łyżką majonezu
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/saatka-ze-sledziem-i-buraczkami.html#sthash.JyU1GQjh.dpuf
- dwa , trzy buraki
- czerwona cebula
- cztery średniej wielkości ziemniaki
- jabłko
- 1/4 puszki groszku konserwowego
- 250 g jogurtu greckiego lub śmietany z łyżką majonezu
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/saatka-ze-sledziem-i-buraczkami.html#sthash.JyU1GQjh.dpuf
składniki:
- 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych)
- dwa , trzy buraki
- czerwona cebula
- cztery średniej wielkości ziemniaki
- jabłko
- 1/4 puszki groszku konserwowego
- 250 g jogurtu greckiego lub śmietany z łyżką majonezu
na marynatę:
- półtorej szklanki wody
- pół szklanki octu winnego
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
Jeśli używamy płatów śledziowych solonych, trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 2 godziny, zmieniając w trakcie dwukrotnie wodę). Jeśli tych w oleju - odsączyć z zalewy. Pokroić na niewielkie dzwonka.
Buraczki pokroić na cienkie talarki a talarki w krótkie zapałki. Upiec oprószone solą w folii aluminiowej lub ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale niezbyt długo, by pozostały jędrne, nie rozpadnięte, odcedzić. Zmieszać składniki marynaty i przełożyć do niej buraczki, pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko. Pozostawić w marynacie na przynajmniej 2- 3 godziny lub dłużej. Odsączyć z marynaty, wymieszać z pokrojonymi kostkę ziemniakami i delikatnie przełożyć na zmianę ze śledziem. Jogurt wymieszać z majonezem i połową łyżeczki cukru. Zalać sałatkę, udekorować zielonym groszkiem. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/saatka-ze-sledziem-i-buraczkami.html#sthash.JyU1GQjh.dpuf
- 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych)
- dwa , trzy buraki
- czerwona cebula
- cztery średniej wielkości ziemniaki
- jabłko
- 1/4 puszki groszku konserwowego
- 250 g jogurtu greckiego lub śmietany z łyżką majonezu
na marynatę:
- półtorej szklanki wody
- pół szklanki octu winnego
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
Jeśli używamy płatów śledziowych solonych, trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 2 godziny, zmieniając w trakcie dwukrotnie wodę). Jeśli tych w oleju - odsączyć z zalewy. Pokroić na niewielkie dzwonka.
Buraczki pokroić na cienkie talarki a talarki w krótkie zapałki. Upiec oprószone solą w folii aluminiowej lub ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale niezbyt długo, by pozostały jędrne, nie rozpadnięte, odcedzić. Zmieszać składniki marynaty i przełożyć do niej buraczki, pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko. Pozostawić w marynacie na przynajmniej 2- 3 godziny lub dłużej. Odsączyć z marynaty, wymieszać z pokrojonymi kostkę ziemniakami i delikatnie przełożyć na zmianę ze śledziem. Jogurt wymieszać z majonezem i połową łyżeczki cukru. Zalać sałatkę, udekorować zielonym groszkiem. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/saatka-ze-sledziem-i-buraczkami.html#sthash.JyU1GQjh.dpuf
składniki:
- 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych)
- dwa , trzy buraki
- czerwona cebula
- cztery średniej wielkości ziemniaki
- jabłko
- 1/4 puszki groszku konserwowego
- 250 g jogurtu greckiego lub śmietany z łyżką majonezu
na marynatę:
- półtorej szklanki wody
- pół szklanki octu winnego
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
Jeśli używamy płatów śledziowych solonych, trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 2 godziny, zmieniając w trakcie dwukrotnie wodę). Jeśli tych w oleju - odsączyć z zalewy. Pokroić na niewielkie dzwonka.
Buraczki pokroić na cienkie talarki a talarki w krótkie zapałki. Upiec oprószone solą w folii aluminiowej lub ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale niezbyt długo, by pozostały jędrne, nie rozpadnięte, odcedzić. Zmieszać składniki marynaty i przełożyć do niej buraczki, pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko. Pozostawić w marynacie na przynajmniej 2- 3 godziny lub dłużej. Odsączyć z marynaty, wymieszać z pokrojonymi kostkę ziemniakami i delikatnie przełożyć na zmianę ze śledziem. Jogurt wymieszać z majonezem i połową łyżeczki cukru. Zalać sałatkę, udekorować zielonym groszkiem. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/saatka-ze-sledziem-i-buraczkami.html#sthash.JyU1GQjh.dpuf
- 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych)
- dwa , trzy buraki
- czerwona cebula
- cztery średniej wielkości ziemniaki
- jabłko
- 1/4 puszki groszku konserwowego
- 250 g jogurtu greckiego lub śmietany z łyżką majonezu
na marynatę:
- półtorej szklanki wody
- pół szklanki octu winnego
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
Jeśli używamy płatów śledziowych solonych, trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 2 godziny, zmieniając w trakcie dwukrotnie wodę). Jeśli tych w oleju - odsączyć z zalewy. Pokroić na niewielkie dzwonka.
Buraczki pokroić na cienkie talarki a talarki w krótkie zapałki. Upiec oprószone solą w folii aluminiowej lub ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale niezbyt długo, by pozostały jędrne, nie rozpadnięte, odcedzić. Zmieszać składniki marynaty i przełożyć do niej buraczki, pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko. Pozostawić w marynacie na przynajmniej 2- 3 godziny lub dłużej. Odsączyć z marynaty, wymieszać z pokrojonymi kostkę ziemniakami i delikatnie przełożyć na zmianę ze śledziem. Jogurt wymieszać z majonezem i połową łyżeczki cukru. Zalać sałatkę, udekorować zielonym groszkiem. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/saatka-ze-sledziem-i-buraczkami.html#sthash.JyU1GQjh.dpuf
składniki:
- 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych)
- dwa , trzy buraki
- czerwona cebula
- cztery średniej wielkości ziemniaki
- jabłko
- 1/4 puszki groszku konserwowego
- 250 g jogurtu greckiego lub śmietany z łyżką majonezu
na marynatę:
- półtorej szklanki wody
- pół szklanki octu winnego
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
Jeśli używamy płatów śledziowych solonych, trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 2 godziny, zmieniając w trakcie dwukrotnie wodę). Jeśli tych w oleju - odsączyć z zalewy. Pokroić na niewielkie dzwonka.
Buraczki pokroić na cienkie talarki a talarki w krótkie zapałki. Upiec oprószone solą w folii aluminiowej lub ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale niezbyt długo, by pozostały jędrne, nie rozpadnięte, odcedzić. Zmieszać składniki marynaty i przełożyć do niej buraczki, pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko. Pozostawić w marynacie na przynajmniej 2- 3 godziny lub dłużej. Odsączyć z marynaty, wymieszać z pokrojonymi kostkę ziemniakami i delikatnie przełożyć na zmianę ze śledziem. Jogurt wymieszać z majonezem i połową łyżeczki cukru. Zalać sałatkę, udekorować zielonym groszkiem. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/saatka-ze-sledziem-i-buraczkami.html#sthash.JyU1GQjh.dpuf
- 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych)
- dwa , trzy buraki
- czerwona cebula
- cztery średniej wielkości ziemniaki
- jabłko
- 1/4 puszki groszku konserwowego
- 250 g jogurtu greckiego lub śmietany z łyżką majonezu
na marynatę:
- półtorej szklanki wody
- pół szklanki octu winnego
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
Jeśli używamy płatów śledziowych solonych, trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 2 godziny, zmieniając w trakcie dwukrotnie wodę). Jeśli tych w oleju - odsączyć z zalewy. Pokroić na niewielkie dzwonka.
Buraczki pokroić na cienkie talarki a talarki w krótkie zapałki. Upiec oprószone solą w folii aluminiowej lub ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale niezbyt długo, by pozostały jędrne, nie rozpadnięte, odcedzić. Zmieszać składniki marynaty i przełożyć do niej buraczki, pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko. Pozostawić w marynacie na przynajmniej 2- 3 godziny lub dłużej. Odsączyć z marynaty, wymieszać z pokrojonymi kostkę ziemniakami i delikatnie przełożyć na zmianę ze śledziem. Jogurt wymieszać z majonezem i połową łyżeczki cukru. Zalać sałatkę, udekorować zielonym groszkiem. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/saatka-ze-sledziem-i-buraczkami.html#sthash.JyU1GQjh.dpuf
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz