Kolejny przepis na chlebek tym razem jeden z moich ulubionych, a to z tego względu, że jest szybki do zrobienia i jednocześnie pyszny. Przyznam, że zajadam jeszcze ciepłe kromki takie dla mnie są najlepsze. Zapraszam...
Stopień trudności prosty nie trzeba długo wyrabiać tylko do połączenia się składników
Skala smaku 10/10 Zachęcam do pieczenia własnych chlebów, powinno się zjadać minimum dwie kromki pełnoziarnistego chleba dziennie, dostarczają one mnóstwa błonnika pokarmowego, który służy nie tylko naszej figurze ale także i zdrowiu.
Stopień trudności prosty nie trzeba długo wyrabiać tylko do połączenia się składników
Skala smaku 10/10 Zachęcam do pieczenia własnych chlebów, powinno się zjadać minimum dwie kromki pełnoziarnistego chleba dziennie, dostarczają one mnóstwa błonnika pokarmowego, który służy nie tylko naszej figurze ale także i zdrowiu.
Składniki na 1 bochenek:
- 1/2 kg mąki z pełnego przemiału np. Basia
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 6 łyżek łuskanego słonecznika
- 1/2 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 litra wody
Mąkę, ziarna, sól i pokruszone drożdże
wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo
luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam
(dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej. Odstawić do
wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić
objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może
się nie udać; u mnie rósł około 20 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz