Stopień trudności- proste, ja robię z tego przepisu półtorej porcji, wychodzi mi wtedy 20 babeczek, zużywam wtedy jedną dużą kulkę mozzarelli. Babeczki można zrobić wcześniej i tylko wstawić je do piekarnika przed podaniem.
Skala smaku 10/10 z sosem najlepiej czosnkowym smakują wyśmienicie, osobiście polecam przyprawę HOT&SPICY tj.z serii Deluxe w Lidlu.
Ciasto:
- 180 g mąki
- 70 g kostki zimnego masła
- 60 ml piwa
Farsz:
- 200 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej)
- 1/2 bakłażana
- 6 dużych pieczarek
- łyżka koncentratu pomidorowego
- suszony imbir, chilli, słodka papryka, oregano, bazylia
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
- ser mozzarella
Przyrządzamy
farsz. Bakłażana kroimy w plasterki 0,5 cm. solimy i odkładamy na około 30 min, po tym czasie płuczemy je zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso dokładnie podsmażyć można podlewać wodą- nie stosuje żadnych tłuszczów, dodać przyprawy i koncentrant. Przełożyć do miski. Na suchą patelnie wrzucamy drobno pokrojone lub starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, na wolnym ogniu podsmażamy do odparowania wody, która znajduje się w pieczarkach. Wyłożyć do miseczki z mielonym. Na tej samej patelni wlewamy oliwe z oliwek ok. 2 łyżek rozprowadzamy po całym obrębie i wkładamy plastry bakłażana. Podsmażamy z dwóch stron na delikatnym ogniu tak by plastry stały się miękkie. Wykładamy i kroimy w małą kosteczke ( skórka bakłażana powinna być miękka). Dodajemy do farszu. Całość mieszamy i ewentualnie jeszcze przyprawiamy do uzyskania wyrazistego smaku
Przygotowujemy
ciasto. Masło rozgnieść palcami z mąką, dodać piwo i wyrobić. Podsypać mąką
jeśli będzie zbyt klejące. Ciasto cienko rozwałkować, wykroić kwadraty i
wylepić nimi przygotowane formy do babeczek- foremek nie trzeba natłuszczać. Babeczki ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180oC na 10-15 min.Muszą być delikatnie rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz