Przepis z "MojeWypieki"
Składniki na około 40 ciastek:
- 230 g masła
- pół szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki orzechów pekan (lub włoskich), posiekanych
Ponadto:
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 100 g. czekolady mlecznej
- kilka orzechów włoskich drobno pokrojonych
- Można opruszyć samym cukrem pudrem
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Ucierać do powstania
jasnej, lekkiej i puszystej masy, przez kilka minut mikserem. Dodać
ekstrakt, sól, mąkę, cynamon i zmiksować do połączenia. Dodać orzechy
pekan, zmiksować.
Z masy formować nieduże kule (wielkości małego orzecha włoskiego) i
układać na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do
pieczenia. Schłodzić (włożyć do lodówki razem z blaszką) przez 30 minut
przed samym pieczeniem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut. Ciasteczka lekko się rozpłyną. Wyjąć, przełożyć na kratkę.
Wystudzić, zrobić polewę, najlepiej nakładać pędzelkiem spożywczym posypać drobnymi orzeszkami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz