Jestem uzależniona od czegoś słodkiego do codziennej kawy, dlatego żeby było zdrowo i mniej kalorycznie postanowiłam upiec ciasteczka owsiane. Nie dość, że robi je się ekspresowo to smak ich jest genialny. Przepis z książki A. Starmach" pyszne 25". Zapraszam...
Stopień trudności- prosty, należy pamiętać żeby rozgrzać piekarnik przed włożeniem ciastek inaczej mogą się rozlać.
Skala smaku- 10/10
Składniki na 16 ciasteczek:
- 50 g zmielonych orzechów laskowych
- 50 g zmielonych migdałów
- 50 g płatków owsianych
- 50 g rodzynek dałam żurawinę
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru brązowego
- 110 g masła
- 1 jajo od kur z wolnego wybiegu
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy masło.
W miseczce widelcem mieszamy jajko do połączenia żółtka z białkiem.
Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche: zmielone orzechy,
zmielone migdały, płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia,
rodzynki- żurawinę i mieszamy.
Do składników suchych wlewamy rozpuszczone masło i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Następnie dodajemy wcześniej przygotowane jajko i znowu mieszamy.
Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 190°C
Gdy wszystkie składniki się połączą, łyżką układamy ciasteczka na
blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczając. Lub
pozwalamy wykonać to zadanie małym dziecięcym rączkom. Pamiętamy o
zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo w trakcie pieczenia troszke
nam one urosną.
Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut.
Po upieczeniu blaszkę z ciastkami od razu wyjmujemy z piekarnika i
czekamy, aż ciasteczka ostygną i stwardnieją, bo tużpo upieczeniu są
miekkie. Przekładamy najlepiej na kratkę z piekarnika. Ciastka przechowywane w zamkniętym pojemniku zachowują świeżość
do tygodnia.
Są pyszne, zdrowe i bardzo pożywne. Pokochacie ten przepis. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz