Stopień trudności prosty, nigdy nie lubiłam smażyć naleśników zawsze mi wychodziły jakieś człekokształtne ale znalazłam sposób na wylewanie ciasta, tzn. wazówką na środek patelni wylewam ciasto i robię tzw. ósemki
Skala smaku 10/10 napewno sprawdziłby się tutaj sos czosnkowy
Składniki na ok. 12 naleśników:
- 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. wody gazowanej
- 2 jaja
- szczypta soli
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, drobiowe lub wołowe)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 puszka pomidorów
- przyprawa: sól, pieprz, oregano, szczypta kminku, bazylia, czerwona papryka
- olej
Dodatkowo:
- 200 g sera żółtego
Składniki na naleśniki wrzucamy do miski, dokładnie miksujemy, by nie zostały grudki. Smażymy na natłuszczonej patelni z obydwu stron. Ja wlewam trochę oleju do kubka i maczam w nim pędzelkiem spożywczym po czym równomiernie rozsmarowuje na patelni.
Farsz mięsny:
mięso podsmażamy na odrobinie oleju wraz z posiekaną drobno cebulą i czosnkiem.
Wrzucamy kukurydzę, fasole i przyprawy. Kiedy mięso i warzywa osiągną wymaganą miękkość, dodajemy pomidory . Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Naleśniki wypełniamy mięsnym farszem, układamy w
naczyniu żaroodpornym. Całość
posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy ok. 30 minut w 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz