Stopień trudności średni- jest trochę pracy przy nich od zmielenia maku po wykonanie kruszonki, ale efekt jest tego warty ( nie polecam maku z puszek szkoda zdrowia).
Skala smaku 10/10 babeczki mogą długo leżeć w chłodnym miejscu
Składniki na 24 sztuki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła, zimnego
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta
uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30
minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze.
Składniki na masę makową:
- 500 g maku
- 1 szkl. drobnego cukru do wypieków
- 40 g suszonej żurawiny - można pominąć
- 3/4szkl. orzechów włoskich lub migdałów bez skórki drobno pokrojonych
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
- pół łyżeczki cynamonu
- 2łyżki powideł lub innego dżemu
- 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka masła roztopionego
- 2 żółtka plus piana z 4 białek
- Kruszonka:
- 185 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 g masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Mak zalać wrzącą wodą ok. 2 szkl., odstawić do wystygnięcia, odsączyć
z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym
sitkiem.
Do tak przygotowanego maku dodać pozostałe składniki, na sam koniec dodać pianę z białek
Wykonanie
Przygotować formę do muffinek.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2 -3 mm, szerokim
kubkiem lub foremką do wycinania ciastek wycinać koła, umieszczać je
formie na muffinki, wylepić dokładnie dno i boki, dociskając. Do środka
nałożyć masy makowej, do wysokości babeczek.
Kruszonka:
Przygotować
kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w
małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać. Posypać babeczki lekko przyciskając kruszonkę
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25-30 minut, do zezłocenia się
ciasta. Wyjąć, wystudzić na
kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz