Czy macie już zakupione do wypieków paczuszki z cukrem waniliowym, które zajmują wam połowe miejsca w szufladzie, a opakowanie 10 krotnie przewyższa samą zawartość. Jeśli nie polecam zrobić samemu cukier waniliowy nie dość, że wychodzi taniej to jeszcze mamy cudowny aromat bez chemii i możemy go dodać ile będziemy chcieli. Ja już zgromadziłam zapasy lasek wanilii, w Lidlu można je kupić za bardzo przystępną cenę. Zapraszam...
Stopień trudności prosty przechowywać w suchym miejscu
Skala smaku 10/10 domowej wanilii do wypieków dodaję o wiele więcej np. zamiast białego cukru.
Produkty
2 szklanki cukru
2 laski wanilii
słoiczek szczelnie zamykany
Wanilię
przecinamy na pół i wyskrobujemy ziarenka, które następnie mieszamy z
cukrem. Pozostałość laski wanilii kroimy na średnie kawałki i dodajemy
do cukru z ziarenkami wanilii. Całość dokładnie mieszamy w
słoiczku i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 1-2 tygodnie. W
międzyczasie kilkakrotnie wstrząsamy słoiczkiem. Po tym czasie aromat
wanilii w pełni zostanie pochłonięty przez cukier i w odpowiednich
warunkach utrzymany bardzo, bardzo długo.
Zawartość
słoiczka można na bieżąco uzupełniać świeżym cukrem, który będzie
pochłaniać aromat wanilii - i co jakiś czas świeżymi, przekrojonymi
wzdłuż strąkami wanilii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz