W miesiącu grudzień i przed świętami szaleje z ciastami na miodowych spodach. Właśnie w tym okresie są najsmaczniejsze i pełne aromatu. Uwielbiam ich smak, a najlepsze jest to, że można wyczarować kilka ciekawych placków z udziałem płynnego cuda jakim jest miodek. Przedstawiam kolejny smakołyk mojego domu i nie tylko. Zapraszam...
Stopień trudności: proste,przy robieniu karmelu należy uważać żeby go nie przysmażyć.
Skala smaku: 10/10 najlepsze na drugi dzień i kolejne:)
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
4 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zarabiamy ciasto na stolnicy i pieczemy 2 placki.
Cisto pieczemy w zależności od piekarnika 180st.i ok 15-20 minut.
Krem I:
- 1/2 litra mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka masła
Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem. Oba rodzaje mąki oraz cukier waniliowy wymieszać z odlanym mlekiem i wlać do gotującego się mleka, dokładnie wymieszać, zagotować.
Kostkę masła utrzeć, dodawać łyżkami do ciepłego budyniu, dobrze wymieszać. Wylać gorące na ciasto.
Przykryć drugim upieczonym i wystudzonym blatem.
- 1 szklanka cukru
- 20 dag orzechów
- 1 szklanka śmietany 30% Śmietanę z cukrem gotować aż
zgęstnieje, dodać orzechy i łyżkę wody. Ciepłe wylać na wierzch drugiego blatu. Schłodzić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz