Czy czujecie sie ociężali po tych świętach , bo ja tak aż zatęskniłam za moim trybem jedzeniowym w ciagu dnia. Stwierdzam, że bardziej kręcą mnie posiłki zdrowe i zbilansowane niż te przesycone mięsem, sałatkami i ciastem. O codzienności wróć.
Dzisiejsza propozycja ma nie co związek właśnie z lekkością i odpoczynkiem dla naszego żołądka i jelit. Zaczne od zdrowego śniadania z kaszą jaglaną, prażonymi jabłkami i innymi dobrodziejstwami. Danie to jest bardzo zdrowe choć nie koniecznie smaczne dla wszystkich. Polecam tym co chcą nieco oczyścić organizm i zjeść coś lekkiego, a przy tym sycącego.
Stopień trudności - proste
Skala smaku 7/10
Kasza jaglana na śniadanie
SKŁADNIKI na 2 porcje:
100 g kaszy jaglanej ( ok. 1/2 szklanki)
1 łyżeczka kurkumy
2 jabłka
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka migdałów (płatki, słupki)
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka suszonej żurawiny
100 g kaszy jaglanej ( ok. 1/2 szklanki)
1 łyżeczka kurkumy
2 jabłka
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka migdałów (płatki, słupki)
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka suszonej żurawiny
cynamon, imbir, kardamon do smaku
Kaszę jaglaną upraż od czasu do czasu mieszając na dnie suchego garnka,
aż zacznie delikatnie zmieniać kolor i wydzielać lekki zapach, zalej 1,5
szklankami wrzątku. Dodaj kurkumę i wymieszaj. Kaszę gotuj pod przykryciem na
małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.
Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, dodaj parę łyżek wody i zagotuj. Podduś chwilę do miękkości, dodaj do smaku cynamon, imbir i kardamon.
Kaszę przełóż do miseczki, nałóż mus jabłkowy oraz posyp bakaliami.
Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, dodaj parę łyżek wody i zagotuj. Podduś chwilę do miękkości, dodaj do smaku cynamon, imbir i kardamon.
Kaszę przełóż do miseczki, nałóż mus jabłkowy oraz posyp bakaliami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz