Stopień trudności - prosty
Skala smaku - 10/10 jest pyszny na ciepło jak i na zimno. Na jednej kromce na pewno się nie skończy...
Przepis pochodzi z "Moje wypieki"
Składniki na 1 duży bochenek:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki razowej
- 100 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 25 g miękkiego masła
- 500 ml maślanki lub kefiru
Suche składniki wymieszać w dużym naczyniu, dodać
posiekane masło, wlać maślankę, wszystko szybko wymieszać. Nie wyrabiać długo,
tylko do połączenia się składników. Uformować na blaszce w bochenek o średnicy
około 20 cm. Na wierzchu zrobić mocne nacięcia na kształt krzyża.
Piec w temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut, aż
bochenek uderzony od podu wyda głuchy dźwięk. Studzić na kratce.
Trzymać przykryty ręczniczkiem kuchennym. Podawać dzieląc na ćwiartki, a każdą
ćwiartkę na pół, lub po prostu w kromkach.
Chlebuś wygląda wyjątkowo kusząco, a wydaje się być taki prosty w przygotowaniu! Nie trzeba robić zakwasów (które później wybuchają), czekać całej nocy aż wyrośnie itd. Zapisuję przepis i będę próbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
Magda