Skala smaku 10/10 do ryżu można dodać pokrojonego w kostkę kurczaka lub inne mięso.
Książka A. Starmach
Risotto z pomidorami
Składniki:
200g ryżu białego -nie w woreczku
około 1 l bulionu warzywnego
1 małą cebula
50ml białego wina
Sól, pieprz
50 tartego sera grana padano lub innego twardego
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów pelati lub 3 pomidory dojrzałe świeże
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki mascarpone lub śmietany 18% lub jogurtu greckiego
4 liście bazylii poszatkowane
tymianek
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Sos: Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, przysmaż na oliwie z oliwek, dodaj zioła i pomidory (gdy pomidory świeże obrać ze skórki i pokroić w kostkę), gotuj na małym ogniu około 30 minut. Gdy sos będzie już gęsty dopraw go do smaku i dodaj mascarpone.
Ryż: cebulę posiekaj, przysmaż ją na odrobinie oliwy, po chwili dodaj ryż, wymieszaj, wlej wino i poczekaj aż odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu, gdy zostanie wchłonięty dodaj kolejną, czynność powtarzaj. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15-17 minutach) dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj ze świeżo startym serem.

Bardzo aromatyczne risotto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej.
Prosiłabym jeszcze tylko o oznaczenie bannerkiem konkretnego wpisu ;)
Usuń