czwartek, 20 sierpnia 2015

Drożdżówka z miski ze śliwkami

Ciasto drożdżowe jest to jedno z tych wypieków, które przypominają mi dzieciństwo. Uwielbiam je zjadać zaraz po wyjęciu z piekarnika, takie cieplutkie. Drożdżówkę w misce robi się  bez wyrabiania, na oleju i bez masła jest według mnie delikatniejsze niż tradycyjna drożdżówka. Ciasto jest wilgotniejsze i bardziej zbite, przypomina trochę połączenie ciasta ucieranego z drożdżowym.
 Drożdżówka w sam raz na nadchodzący sezon śliwkowy. Zapraszam...



Ciasto:
  • 22 g drożdży suchych lub 45 g świeżych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka, ciepłego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 całe jajka
  • 4  szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 100 g mąki tortowej
  • 80 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • ok.500 g śliwek
Do dużej miski wsypujemy drożdże suche lub pokruszone drożdże świeże. Wsypujemy cukier, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie wlewamy olej, jajka roztrzepane i także wlewamy. Mąkę przesiewamy bezpośrednio do miski razem ze szczyptą soli. Miskę owijamy szczelnie folią i zostawiamy na 2  godz w ciepłym miejscu. Po tym czasie miksujemy chwilę mikserem do połączenia składników z końcówką tzw. hakiem lub wyrabiamy ręcznie. Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrabniamy między palcami, aż powstaną grudki. Ciasto przekładamy do formy o wym. 25×37 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Układamy w niewielkich odstępach od siebie połówki śliwek, skórką do dołu. Obsypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C na ok. 45 min.

.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz