poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Risotto z pomidorami A. Starmach

Kiedy szybko coś chce zrobić na obiad na myśl przychodzi mi ryż bądź makaron. Przeglądając książkę A. Starmach  moją uwagę przykuło risotto. Wszystko to co zazwyczaj każdy ma w kuchni tworzy to wspaniałe danie. To naprawdę było smaczne, delikatne i syte. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 do ryżu można dodać pokrojonego w kostkę kurczaka lub inne mięso. 
Książka A. Starmach

Risotto z pomidorami
Składniki:
200g ryżu białego -nie w woreczku
około 1 l bulionu warzywnego
1 małą cebula
50ml białego wina
Sól, pieprz
50 tartego sera grana padano lub innego twardego
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów pelati lub 3 pomidory dojrzałe świeże
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki mascarpone lub śmietany 18% lub jogurtu greckiego
4 liście bazylii poszatkowane
tymianek
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:
Sos: Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, przysmaż na oliwie z oliwek, dodaj zioła i pomidory (gdy pomidory świeże obrać ze skórki i pokroić w kostkę), gotuj na małym ogniu około 30 minut. Gdy sos będzie już gęsty dopraw go do smaku i dodaj mascarpone.
Ryż: cebulę posiekaj, przysmaż ją na odrobinie oliwy, po chwili dodaj ryż, wymieszaj, wlej wino i poczekaj aż odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu, gdy zostanie wchłonięty dodaj kolejną, czynność powtarzaj. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15-17 minutach) dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj ze świeżo startym serem.   

2 komentarze:

  1. Bardzo aromatyczne risotto :)
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosiłabym jeszcze tylko o oznaczenie bannerkiem konkretnego wpisu ;)

      Usuń