środa, 2 września 2015

Racuchy z gruszką i mąką pełnoziarnistą

W związku z tym, że przed moim oknem rośnie grusza nie pozostało mi nic innego jak wykorzystać jej owoc do wypieku.Tym razem zrobiłam smażone  placuszki w końcu moje córy bardzo je lubią. Zapraszam...
Skala smaku 9/10 racuszki zrobiłam z mąką pełnoziarnistą-tak jak w przepisie- przez co były mniej chrupiące, w smaku jednak bardzo dobre i zdrowsze co ważne.




Racuchy z gruszką



·         1 szkl. mąki pszennej,



·         1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 2000 lub zwykłej pszennej



·         2 jajka,



·         ok.3/4 szkl. kefiru,



·         2 jędrne, ale dojrzałe gruszki,



·         1/4 łyżeczki soli,



·         1 łyżeczke proszku do pieczenia,



·          olej








Przygotowanie



Mąkę pszenną przesiać z solą i proszkiem. Gruszki umyć, obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne,zetrzeć na tarce. Jajka roztrzepać z kefirem, dolać do mąki - wymieszać - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dosypać gruszki, ponownie wymieszać. Kłaść porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z olejem, smażyć do zrumienienia z obu stron. Usmażone placki przekładać na ręcznik papierowy. Podawać z kleksem jogurtu, posypane cukrem i ew. polane sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz