wtorek, 29 września 2015

NALEŚNIKI SUZETTE

Naleśniki Suzette chodziły za mną już jakiś czas, bardzo chciałam spróbować klasycznego deseru kuchni francuskiej. Muszę przyznać, że do końca nie wiedziałam czego się spodziewać...otóż były przepyszne, delikatne, a słodycz ich powalał subtelnością. Polecam każdemu do wypróbowania.Zapraszam...

Skala smaku 10/10 naleśniki mają ten minus, że nie można ich zrobić w większej ilości od razu. 4 szt. wchodzą na patelnie(przy większej ilości cały proces karmelizacji trzeba powtarzać).

Skladniki:

Naleśniki:
500 ml mleka
200 g mąki
2 jaja łyżka roztopionego masła szczypta soli

Sos:
skórka otarta z ½ pomarańczy
3/4 szkl. soku z pomarańczy
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki masła
2 pomarańcze ewentualnie likier pomarańczowy- da to nam efektowny ogień!

Przygotowanie: Ciasto: za pomocą miksera wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Smaż cienkie naleśniki bez tłuszczu na teflonowej patelni, a następnie złóż je w trójkąty. Cukier skarmelizuj na patelni(wsypujemy cukier na suchą patelnie i czekamy, aż cukier całkowicie się rozpuści-robimy to na małym ogniu), dodaj sok, a po chwili masło i cały czas mieszamy. Do takiego syropu włóż naleśniki (nie więcej niż 4 na raz). Smaż około 2 minut z każdej strony, ważne żeby ciasto dobrze nasiąkło. Gotowe naleśniki podawaj z kawałkami świeżych pomarańczy.

Francja od kuchni - konkurs!

1 komentarz:

  1. Nigdy jeszcze takich nie jadłam, muszę w końcu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń