niedziela, 2 sierpnia 2015

Tort bezowy śmietanowy z owocami lata

Dziś w końcu gorąco, a u mnie jak zawsze praca w kuchni wre. Nie mogło być inaczej, taty urodziny więc przygotowanie pysznego torta  to kolejna okazja do wykazania się;). W tak ciepłe dni najlepszym rozwiązaniem było zrobienie torta bezowego z kremem ze śmietany, twarożku i owoców. Pycha. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 śmietany można dać mniej, mi osobiście trochę zostało wg mnie starczyło by ok. 800 ml.

Składniki:


Beza:
  • 9 białek
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 3 szklanki po 3/4 cukru
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy 23cm-26cm (najlepiej krążek od tortownicy (Beza podczas pieczenia urośnie).
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać sok z cytryny. Dalej ubijając dodać powoli cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.
  • Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowany okrąg i delikatnie ją rozłożyć.Piec w nagrzanym do 110st. w piekarniku 2,5 godz. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Najlepiej na całą noc)-ja piekłam 3 blachy jednocześnie.                                                                                                                                                                         Krem:
  • 1 litr śmietany 36%
  • 2 śmietan fixy
  • twaróg delikatny naturalny 350 g. -użyłam President
  • ok. 1/2 szkl. cukru pudru- można dodać mniej  
  • 250 gram borówek
  • 350 gram malin                                                                                        Bitą śmietanę ( schłodzoną) przelewamy do miski i ubijamy chwilę samą tak, aby zwiększyła objętość. Następnie  dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan fixem– ubijamy aż będzie sztywna.
    Spody bezowe najlepiej przygotować wcześniej bo muszą być wystudzone do przekładania śmietaną. Jak będą zimne to kolejno nakładamy masę śmietanową, borówki. Przykrywamy tort drugim spodem (spód drugi przed przykryciem smarujemy cienko od spodu kremem śmietanowy, na który nakładamy ponownie masę śmietanową i maliny.3 kolejny spód również najpier od spodu smarujemy śmietaną i przykrywamy maliny. Dekorujemy.
    Do reszty śmietany dodałam przesianą 1 łyżeczke kakao-do dekoracji.
     Przed podaniem umieszczamy nasz tort na godzinę w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz