środa, 29 lipca 2015

Briami-pyszna letnia zapiekanka grecka



 Na działce pojawiła się ku mojej uciesze cukinia. Na ile różnych potraw można ją zastosować pomyślałam. Na pierwszy ogień poszła przesmaczna zapiekanka grecka. Kiedyś przepis znalazłam w internecie i tak ją już robię od dwóch lat. Smak ze względu na użycie ziół jest wyborny, pomieszanie warzyw daje lekkie danie, które chętnie łączę z mięsem. Zapiekanka na każdą okazję. Zapraszam... 
Skala smaku 10/10- warzywa powinny być zrumienione wtedy są o wiele lepsze.


SKŁADNIKI
4 średnich cukinii, pokrojonych na 1/2 cm
plasterki
8 dużych obranych ziemniaków, pokrojone na
1/2 cm plasterki
10 ząbków czosnku 
pokrojonych na cieniutkie plasterki
3 duże pomidory, pokrojone w ćwiartki
15dag parmezanu, pokrojonego w kostke lub innego
1/3 szklanki oliwki
4 łyżki wody
2 czubate łyżki świeżego oregano lub suszonego,
1 1/2 lyzki bazylii świeżej lub suszonej
 1 łyżka świeżej kolendry lub zielonej
pietruszki (posiekanej lub suszonej)
sol i pieprz, do smaku

Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Wszystkie warzywa wsypać do dużego, żaroodpornego
  płaskiego naczynia-nie przykrywać. Wlać wode, oliwke i posypac ziołami i dość mocno przyprawić
sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszać i piec około 1  godziny lub
dłużej, mieszając od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ładnie sie przyrumieniły. 30 min. przed końcem zwiększyć temp. do 210st. Można trochę podlewać wodą. Podaję z mięsem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz