czwartek, 2 lipca 2015

Placek z jagodami i kruszonką

Nie ma co się oszukiwać najlepsze do robienia są ciasta, które robi się migiem. Miałam w lodówce jagody i to już wystarczyło by zrobić szybkie i pyszne ciasto. Zapraszam...
 Źródło zapiski w zeszycie

Składniki na ciasto:blaszka 25x29
  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • cukier wanilinowy -opakowanie lub 1 łyżka domowego
  • szklanka letniego mleka
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300g. jagód
Ubijamy  jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Do ubitej masy dodajemy po trochę na przemian mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Na końcu wlewamy olej. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na  ciasto wyłożyć jagody - umyte i odsączone (jeśli jagody są mokre od wody można dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wymieszać).
Kruszonka:
  • ½ kostki masła -100g.
  • ¾ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię jagody - i w dodatku są bardzo zdrowe więc trzeba korzystać:) wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń