wtorek, 28 lipca 2015

Muffinki z borówkami i posypką migdałową

Muffinki są dobre na każdą porę dnia. Zgrabna, leciutka  smakuje z każdym owocem wyjątkowo. Nie miałam na co czekać są borówki są i babeczki.  Zapraszam...
Skala smaku 10/10- zamiast kruszonki można muffinki polukrować z dodatkiem soku z cytryny.
Źródło "Moje wypieki"


Składniki na 12 muffinek:
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 60 g masła, roztopionego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/3 szklanki świeżych borówek amerykańskich*
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszać  cukry, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugim naczyniu wymieszać do połączenia: skórkę otartą z 2 cytryn lub 1 dużej, masło - roztopione, olej, roztrzepane jajka, ekstrakt z wanilii i mleko.
Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać borówki, wymieszać.
Przygotowane ciasto rozłożyć do foremek na muffinki (12 sztuk), wyłożonej papilotkami. Ciasto wyłożyć do wysokości papilotki. Pokruszyć kruszonkę.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.

Kruszonka migdałowa:
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 20 g masła
  • 3 łyżeczki cukru
  •  
    Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz