wtorek, 21 lipca 2015

Domowe lody śmietankowe

W czasie letnim oprócz sezonowych owoców i warzyw, które bardzo lubię jest jeszcze coś do czego mam słabość są to lody. Moje córki również mają to uwielbienie. Dobre lody kosztują, a i tak nie są do końca "prawdziwe", dlatego postanowiłam wgłębić się w temat lodów domowych i tak powstała pierwsza ich wersja. Mocno śmietankowe- nie przypominają tych kupnych, dość twarde -trzeba chwilkę potrzymać je w temp. pokojowej.  Zapraszam...
Źródło: program "Ugotowani"
 
Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • Laska wanilii
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
  • Jajka myjemy i sparzamy.
  • Jajka ubijamy z 4 łyżkami cukru oraz cukru waniliowego
  • Dodajemy laskę wanilii.
  • W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietankę z 2 łyżkami cukru.
  • Do śmietany dodajemy jajka i ostrożnie mieszamy
  • Prostokątny pojemnik wykładamy folią spożywczą i przelewamy do niego powstałą masę.
  • Schładzamy w zamrażalniku przez kilka godzin
  • Gotowy deser wyjmujemy z pojemnika, odwijamy folię i kroimy w grube plastry.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz