piątek, 24 lipca 2015

Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowo francuskim

Polędwiczki kojarzą mi się zawsze z częścią wieprzowiny tej bardziej wykwintnej,lepszej, delikatniejszej. Może też ze względu na swoją cenę. Warto zaserwować ją na stole ze względu na swoje walory smakowe. Smaki w poniższym przepisie idealnie się zgrały. Danie jest wyborne i pyszne. Muszę się przyznać, że na koniec talerz został wylizany. Zapraszam...

Skala smaku 10/10 - śmietana powinna być w temp. pokojowej inaczej może się zważyć

  • 600 g polędwiczek wieprzowych
  • 3 ząbki czosnku
  •  mały kubek śmietany 18%
  • 3 łyżki musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
  • sól, pieprz
  • oliwa,
  • kilka kropli sosu sojowego jasnego
  •  Polędwiczki umyć, oczyścić z błon i pokroić na 2 cm plastry. Każdy kawałek lekko docisnąć dłonią, aby się nieco spłaszczył. Posypać solą i pieprzem. Wetrzeć przyprawy.
      Położyć na rozgrzany tłuszcz i szybko obsmażyć z dwóch stron. Pod koniec smażenia dodać pokrojony w plastry czosnek.
    Zmniejszyć ogień, podlać mięso odrobiną wody, przykryć i dusić. Śmietanę mieszać z musztardą i dodać sól, pieprz, sos sojowy. Mieszankę wlać po ok. 15 min. duszenia na patelnię i prużyć dalej aż do miękkości. Razem ok.30 min. Podałam z kaszą jaglaną i buraczkami.


1 komentarz: