poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Tarta śmietanowa z białą czekoladą, borówkami i bezą



W tak upalne dni nie chce się za bardzo jeść ale, gdy nadchodzi "moja godzina" to jednak muszę mieć coś słodkiego do kawy. Tartę, którą dziś przedstawiam robiłam jakiś czas temu i na pewno jest do powtórzenia. Wszystkim bardzo smakowała i do następnej kawy nie było już ani kawałeczka.  
Źródło "Moje Wypieki" 
Skala smaku 10/10 tarta bardzo syta ale przepyszna. Małe pokruszone kawałki bezów dopełniają pyszną całość.

Składniki na kruche ciasto:
  • 130 g masła o temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  •   2 łyżki mleka o temperaturze pokojowej
  • 175 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • 1 żółtko
Wszystkie składniki na kruche ciasto zmiksować. Ciasto owinąć w folię, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Formę na tartę (z wyjmowanym dnem) o wymiarach 29 x 20 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem.
Nagrzać piekarnik do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut do zrumienienia spodu.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę wykładając spód na paterę lub tacę - niekoniecznie
Krem z białej czekolady: z 500 ml. śmietanki tu zostawiamy pół szkl.
  • 250 g serka mascarpone
  • 125 ml (pół szklanki) śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki likieru z białej czekolady - ja dałam likier Baileys
  • 100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej, lekko przestudzonej
Serek mascarpone i śmietana kremówka powinny być prosto z lodówki.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (nie ubijać jednak zbyt długo, by się nie zważyła). Dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, mieszać szpatułką (nie miksować!). Dodać likier, dalej mieszając. Dodać czekoladę, całość wymieszać szpatułką, do połączenia i otrzymania gładkiego kremu.
Ponadto:
  • 4 łyżki dżemu jagodowego
  • 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej- dałam więcej tzn. resztę śmietanki z 500ml. ok 1 i pół szkl.
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 400 g jagód lub borówki amerykańskiej (dałam borówkę)
  • kilka dużych pokruszonych bez
Przygotowany (na paterze lub tacy) spód do tarty posmarować dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć gotowy krem. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, do całkowitego schłodzenia kremu z białej czekolady.
Śmietanę kremówkę ubić, na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder. Wyłożyć ją na masę z białej czekolady, na górę wysypać jagody/borówki. Na jagody/borówki pokruszyć bezy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz