wtorek, 18 sierpnia 2015

Curry z mleczkiem kokosowym, szpinakiem i zielonym groszkiem



 Ostatnie akcje znanych marketów proponowały mleczko kokosowe w korzystnych cenach i dobrej jakości. Zakupiłam kilka puszek, gdyż bardzo lubię wykorzystywać je w potrawach. Smak dania staje się wówczas aksamitny i delikatny. Dzisiejsza propozycja powali was na nogi, jest na prawdę pysznie. Danie można zaserwować bez mięsa. Zapraszam...
Potrawa bierze udział w akcji Coco Dreams.

Składniki, 2 porcje:
 
500 g małych ziemniaków (najlepiej młodych)
  2 szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  1 łyżka oleju roślinnego (lub masła klarowanego)
  2 cm  imbiru
  2 duże ząbki czosnku
  1 cebula
  1 łyżeczka kminu rzymskiego
  1 łyżeczka liści pietruszki
  1 łyżeczka mielonej kurkumy
  1 łyżeczka mielonego curry 
   odrobina chilli
   3 łyżki sosu rybnego 
  1 łyżeczka brązowego cukru
  1 puszka mleka kokosowego
   garść szpinaku sałatkowego
  sól
Dodatkowo
1 podwójny filet z kurczaka
1 łyżka oleju
przyprawa gyros, przyprawa curry, kurkuma


Przygotowanie:
  • Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Groszek rozmrozić na sicie pod ciepłą wodą. W czajniku nastawić wodę do zagotowania.
  • Imbir, czosnek i cebulę obrać. Włożyć do pojemnika blendera, dolać 50 ml zimnej wody i zmiksować dokładnie na gładką pastę.  W garnku  rozgrzać łyżkę oleju, dodać przygotowaną pastę i smażyć wszystko mieszając ok. 10 minut dodać kmin rzymski i pietruszkę.
  • Do garnka wlać szklankę (250 ml) gorącej wody. Dołożyć kurkumę,  chili i ziemniaki oraz sos rybny i cukier. Wymieszać i cały czas gotując dodawać stopniowo mleko kokosowe . Garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
  • Zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i gotować 10 minut - sos nieco zgęstnieje. Dodać groszek i gotować kolejne 3 minuty, następnie włożyć szpinak, przykryć i na małym ogniu gotować przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i wymieszać.
  • Fileta z kurczaka umyć,osuszyć pokroić w kostkę, przyprawić. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia. Podlać wodą i dusić ok. 5 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz