wtorek, 25 sierpnia 2015

Tarta angielska Bakewell z borówkami

Tarta z borówkami po polsku już była to czas na angielską, która dorównuje smaku tej pierwszej. Masa jest bardzo rzadka ale idealnie ścina się podczas pieczenia. W smaku jest bardzo delikatna, a posmak migdałów idealnie łączy się z całością. Uważam, że jest warta zrobienia i nawet monotonne obierania migdałów nie jest tu straszne. Smakujcie naprawdę warto. Zapraszam...
Żródło "Moje wypieki"
Skala smaku 10/10 - tarta pierwotnie jest z malinami ja zrobiłam z borówkami i dżemem jagodowym.

Składniki na kruche ciasto:
  • 225 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 225 g masła, zimnego
Formę prostokątną o wymiarach 30 x 20 cm.  wyłożyć papierem do pieczenia lub formę do tarty o wym. 29cm.-formę do tarty nie trzeba natłuszczać ani wykładać papierem.
Wszystkie składniki na ciasto kruche wyrobić. Wcisnąć w dno przygotowanej formy i wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez 20 minut, wystudzić przez 5 minut.
Nadzienie:
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 250 g bezpestkowego dżemu malinowego/ dałam jagodowy i ok 200g.
  • 250 g świeżych malin/dałam borówki
  • 50 g migdałów w płatkach
Podczas gdy spód się podpieka przygotować nadzienie.
Masło rozpuścić w garnuszku, zdjąć z palnika i delikatnie przestudzić. Do miski włożyć jajka, migdały, cukier i zmiksować na pastę. Powoli i stopniowo wlewać masło i zmiksować tylko do połączenia.
Dżem wymieszać, by łatwiej go było rozsmarować, następnie rozsmarować go na kruchym podpieczonym spodzie. Na warstwę dżemu poukładać maliny. Na maliny wylać pastę migdałową, wyrównać. Posypać z wierzchu płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut (po 35 minutach sprawdzić). Gotowe ciasto jest delikatnie wyrośnięte i złote.
Przed pokrojeniem całkowicie wystudzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz