niedziela, 26 kwietnia 2015

Schab pod sosem beszamel i pieczarkami

       Pamiętacie jak w tamtym roku w święta Bożego Narodzenia można było otrzymać książkę z lidla, ja właśnie też ją nabyłam. Zrobiłam parę przepisów Pascala i Okrasy. Dziś przepis, do którego wracam najczęściej. Na początku wydawał mi się jakiś skomplikowany jednak po pierwszym wykonaniu stwierdziłam, że to danie jest naprawdę szybkie (nie licząc zmywania garów;) i łatwe do zrobienia. Schab jest mięciutki z sosem beszamelowym i pieczarkami łączy się doskonale. Fajne danie polecam w sam raz na niedzielny obiad.Zapraszam...
   Skala smaku 10/10 schaba podsmażamy krótko uważając by się nie spiekł. Musztardę dijon można zastąpić musztardą rosyjską, która również idealnie sprawdza się do sosów.


  • schab: 6 plastrów
  • pieczarki, pokrojone w talarki: 150 g- dałam 250g.
  • mleko: 250 ml
  • mąka pszenna typu 450: 20 g
  • masło (82% tłuszczu): 20 g
  • ser Emmentaler, starty na drobnych oczkach : 80 g
  • ser Gran Padano : 2 łyżki - może być inny
  • oliwa z oliwek do smażenia : 1 łyżka
  • musztarda Dijon: 1 łyżka
  • ocet biały winny: 2 łyżki
  • oliwa z oliwek: 4 łyżki
  • sałata masłowa: 1 szt.
  • sól: szczypta
  • pieprz: szczypta                                                                                                                                  
    Naczynie żaroodporne, trzepaczkę, słoik.
    Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla).

    Sos beszamel

    Ścieramy na tarce, na drobnych oczkach ser Emmentaler (lub inny).
    Do garnka wlewamy 250 ml mleka. Gotujemy, uważając, żeby nam się nie przypaliło.
    W kolejnym garnku roztapiamy 2 łyżki masła, które powinno się rozpuścić równomiernie na dnie garnka. Do garnka z rozpuszczonym masłem dodajemy 2 łyżki mąki, cały czas mieszamy - najlepiej trzepaczką. Podsmażamy zasmażkę (mąka nie może być surowa). Ciepłe mleko dolewamy do garnka z zasmażką. Mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem, gałka muszkatołowa mile widziana. Dodajemy starty na drobnych oczkach ser Emmentaler, mieszamy. Zestawiamy garnek z ognia.

    Schab

    6 plastrów schabu myjemy i osuszamy. Kładziemy je na desce do krojenia. Odkrawamy białe błonki. Przygotowane mięso odstawiamy na bok. 150 g pieczarek kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Plastry schabu doprawiamy pieprzem i solą z obu stron, a następnie kładziemy na rozgrzaną patelnię. Mięso smażymy z obu stron – gdy jest już podsmażone, przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
    Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy schab, wrzucamy pieczarki, solimy, smażymy. Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym.
    Na tarce ścieramy ser Grana Padano. Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu. Posypujemy 2 łyżkami startego sera Grana Padano. Wkładamy schab do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 2-5 minut - ja piekłam 30 minut).

    Surówka

    Sałatę masłową, kapuste pekińską lub inną myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski.Można doda ulubione warzywa. Do słoika dodajemy 1 łyżkę musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego. Energicznie potrząsamy słoikiem. Dodajemy 1 łyżkę wody, potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zamykamy słoik i energicznie nim potrząsamy. Polewamy sałatę sosem a następnie przekładamy ją do mniejszych miseczek. Wyjmujemy schab.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz