piątek, 24 kwietnia 2015

Placek Marchewkowy

 Musze przyznać, że uwielbiam marchewkę zawsze miałam to szczęście, że rodzice dbali aby rosła sobie ładnie w naszym warzywniku za domem. Do tej pory jeżdżę z wiaderkiem po warzywa korzeniowe. Taka marchewka lubi się szybko psuć dlatego sposób jej zagospodarowania w placku okazał się świetnym pomysłem. Połączenie przyjemnego z pożytecznym to dobre określenie na ten placek. W smaku jest przyjemny delikatnie wilgotny, w sam raz do kawy. Zapraszam...
Skala smaku 9/10 ciasto wyłożyłam na większą blaszkę co spowodowało, że nie było za wysokie. Marchewka jest niewyczuwalna w placku. Niestety placek ten nie nadaje się do dłuższego przechowywania.
Źródło z zeszytu domowego
Składniki:
 5 jaj
1/2 szkl. cukru
1,5 szkl. oleju np. rzepakowego
Utrzeć jajka z cukrem, wlać olej
Dodać:
3 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Wymieszać wszystko razem i dodać:
1 szkl. pokrojonych w kostkę jabłek
1/2 szkl. pokrojonej suszonej śliwki (pokroić i namoczyć ok. pół godziny w ciepłej wodzie)
1 szkl. pokrojonych orzechów włoskich
3 szkl. startej marchwi na małych oczkach (szklanka nie ubita)
Wszystko wymieszać (ciasto będzie dość gęste). Wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x30.
Piec 50 min. 170st.
Wystudzić.
Masa Składniki: 
115 g masła o temperaturze pokojowej 
225 g serka śmietankowego lub waniliowego typu Danio o temperaturze pokojowej 
  2-3 szklanki (500 g) cukru pudru 
1 łyżeczka olejku waniliowego   
Wszystko razem zmiksować. Ciasto przekroić na pół i przełożyć masą.
                                                                                                    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz