czwartek, 16 kwietnia 2015

Kasza jaglana ze szpinakiem i pieczarkami

Tyle teraz się naczytam na temat zdrowego odżywiania i kaszy jaglanej, że wręcz zmuszona jestem by wpisała się ona do mojego menu obiadowego.Prawda jest taka, że kocham ziemniaki i mogłabym je jeść do każdego dania ale trochę odmiany tez się przyda...Najlepsze jest to, że nikt nie podziela ze mną tego zainteresowania jaglanką w domu i gotuje ją praktycznie tylko dla siebie (moja 9 miesięczna córa na szczęście nie ma nic do gadania więc też ją zajada ze smakiem:) tak jak ja). Dziś danie, które mnie urzekło swoją prostotą, a jednocześnie wspaniałym smakiem. Bomba zdrowia i witamin. Zdecydowanie polecam każdemu. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 gdy dodamy szpinak w liściach najlepiej zmniejszyć ogień na minimum i pod przykrycie dusić do momentu zwiędnięcia liści po tym czasie pokrywkę zdjąć i pozbyć się ewentualnej wody chwile smażąc na większym ogniu.
Źródło  kaszaprodzekt.blogspot
Składniki na 2 porcje

1/2 szklanki kaszy jaglanej - sparzonej, wypłukanej i ugotowanej pod przykryciem w 1,5 szklance bulionu wegetariańskiego (12 minut) lub w zwykłej wodzie lekko osolonej
1 opakowanie mrożonego szpinaku lub 4 garście szpinaku w liściach,
2 łyżki oleju
1 posiekana cebula
2-3 posiekane lub przepuszczone przez praskę ząbki czosnku
150 g oczyszczonych i startych na grubych oczkach pieczarek
sól, pieprz, szczypta kurkumy
ewentualnie chilli i nać pietruszki do dekoracji

Na oleju podsmażyć cebulę, po 2 minutach czosnek i grzyby - i razem smażyć przez kilka minut. Dodać szpinak i całość odparować, jeśli zajdzie taka potrzeba (na patelni nie może być żadnego płynu). Dodać kaszę, rozbić grudki widelcem i smażyć przez 2-3 minuty, aż będzie gorące. Udekorować, jak lubicie, i wcinać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz