poniedziałek, 16 lutego 2015

Łosoś w sosie śmietanowym

W środę wielki post, już teraz trzeba pomyśleć o daniu bezmięsnym na obiad. Na pierwszy plan zazwyczaj wędruje ryba i tym razem tak będzie.
Łosoś, bo o nim będzie mowa nie dość, że jest to ryba zdrowa, która posiada tak potrzebne dla naszego organizmu kwasy omega 3 to zarazem pyszna i niezwykle sycąca. Zapraszam...
Stopień trudności prosty, robi się naprawdę szybko, nie trzeba dodawać żadnych innych przypraw oprócz tych podstawowych.
Skala smaku 10/10 rozpływa się w ustach, danie uraczyło mnie na 100%.

Łosoś w sosie śmietanowym

Składniki:

ryba:

ok. 600 g filetu z łososia
połowa cytryny
oliwa z oliwek
 masło śmietankowe
sól i pieprz

sos koperkowy


3 łyzki śmietany gęstej co najmniej 18 %
1 łyżka masła
ok. 1 szklanki bulionu z warzyw
czubata łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
ok pół szklanki drobno posiekanego świeżego koperku -  dałam suszony 1 łyżeczkę

Przygotowanie:

1. Nastawić piekarnik na 200 stopni.

2. Spód naczynia żaroodpornego posmarować oliwą z oliwek. Skropić łososia sokiem z połowy cytryny, doprawić lekko solą i pieprzem, na filet wyłożyć kilka plasterków masła.

3. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut pod folią aluminiową plus 5 min. bez przykrycia, maksymalnie 25 minut.

Sos: W małym rondelku rozpuścić masło i dodać mąkę pszenną. Wymieszać najlepiej zaokrągloną trzepaczką tak aby nie było grudek. Dolać bulion warzywny i mieszać aż do wrzenia. Dodać śmietanę i wsypać koperek. Wszystko starannie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

  Najlepiej smakuje z puree  i surówką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz