wtorek, 10 lutego 2015

Filet z kurczaka w cieście jogurtowym



Pierś z kurczaka w kolejnej odsłonie tzn. kruchej soczystej z wierzchu chrupiącej. Najlepiej smakuje świeżo usmażony. Bardzo smaczne szybkie danie. Zapraszam… 
Stopień trudności 9/10 trochę tzw. paćkania jest przy obtaczaniu filecików w mące najlepiej robić to szczypcami kuchennymi
Skala smaku 10/10 podajemy oczywiście z ulubionymi sosami bądź z ketchupem.
Kurczak w cieście z jogurtu

Składniki
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • Przyprawa do gyrosa
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia pszenna i ziemniaczana
  • olej do smażenia
Piersi pokroić na ok. 10-12 kawałków, przyprawić solą, pieprzem i przyprawa do gyrosa. W misce wymieszać jogurt z jajkiem i papryką. Pokrojone piersi zanurzamy w misce z marynatą i odstawiamy do lodówki. U mnie stało całą noc, ale powinno wystarczyć nawet 30 min. Rozgrzewamy mocno olej tak by móc smażyć w głębokim tłuszczu. Na talerz wsypujemy ok. 1,5 szklanki mąk i obtaczamy w niej po kawałku kurczaka. Jogurt w połączeni z mąką tworzy fajne ciasto. Smażymy w głębokim oleju do zrumienienia ze wszystkich stron. Wyjmujemy na papierowy ręcznik.

1 komentarz: