niedziela, 15 lutego 2015

Ciasteczka owsiane A. Starmach

W związku z tym, że uwielbiam  zjeść słodkie do codziennej kawy chciałam zrobić coś co byłoby zdrowe smaczne oczywiście nie zbyt tuczące i szybkie w robieniu. Na pierwszy plan poszły ciasteczka owsiane pochodzące z przepisu "Pyszne 25" A. Starmach. Musze powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę dodatkowym plusem jest to, że moja mała pomocnica również uczestniczyła w ich robieniu i miała niezłą frajdę więc połączyłam przyjemne z pożytecznym. Zapraszam...
Stopień trudności prosty
Skala smaku 10/10 Ciastka przechowywane w zamkniętym pojemniku zachowują świeżość do tygodnia.
Składniki na 16 ciasteczek:
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g rodzynek ja dodałam żurawinę
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru brązowego
  • 110 g masła śmietankowego
  • 1 jajo
Przygotowanie:
Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 190°C
W rondelku rozpuszczamy masło.
W miseczce widelcem mieszamy jajko.
Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche: zmielone orzechy, zmielone migdały, płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, rodzynki i mieszamy. 
Do składników suchych wlewamy rozpuszczone masło i mieszamy łyżką do połączenia składników. 
Następnie dodajemy wcześniej przygotowane jajko i znowu mieszamy.
Gdy wszystkie składniki się połączą, łyżką układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczając.  Pamiętamy o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo w trakcie pieczenia troszkę nam one urosną.
Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut.
Po upieczeniu blaszkę z ciastkami od razu wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ciasteczka ostygną i stwardnieją, bo tuż po upieczeniu są miękkie. Najlepiej wyjąć je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz