niedziela, 3 stycznia 2016

Miodownik z serem gotowanym i karmelizowanymi orzechami

Mimo, że już po świątecznym przepychu na stole i noworocznych postanowieniach wielu osób odnośnie nie jedzenia słodkiego postanowiłam mimo to pokusić trochę pysznym smakołykiem. Moje Motto "domowe nie tuczy",a więc:  Miodownik z karmelizowanymi orzechami, pyszną masą serową i dżemem lekko kwaskowatym,który przełamuje smak słodkości. Przepyszne połączenie. Zapraszam...




Skala smaku 10/10 czas pieczenia najlepiej dopasować do swojego piekarnika. Orzechy karmelizować lepiej krótko, nie należy dopuścić do zbrązowienia, gdyż wtedy środek ciasta będzie twardy.
Składniki na ciasto:
500 g mąki
2 łyżeczki sody + 1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 jaja
100 g masła
4 łyżki miodu
200 g cukru pudru
+pół słoiczka dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki
Z podanych składników( oprócz dżemu) zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. 3 Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Pierwszy blat pieczemy bez dodatków w temp. 175 stopni przez 15 minut.

Drugi blat smarujemy dżemem wiśniowym i pieczemy ok. 15 minut w temp. 175 stopni.
Trzeci blat wkładamy do lodówki i przechodzimy do robienia polewy orzechowej:
Składniki na glazurę orzechową:
szklanka lekko poszatkowanych orzechów
2 łyżki miodu
3 łyżki śmietany 18 %
¾ szklanki cukru
100 g masła
Masło  rozpuszczamy. Dodajemy cukier i miód, śmietanę - jednocześnie. Mieszamy po połączeniu się składników dodajemy orzechy i smażymy ok. 3 min. Lekko studzimy i wylewamy na 3 blat smarując równomiernie.Pieczemy 15 min 175st. 


Składniki na masę serową:
1 kg sera białego zmielonego
 1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
1/2 kostki masła śmietankowego
1/2 szklanki mleka
 2 żółtka
 1 jajo
2 łyżki mąki ziemniaczanej
 1 czubata łyżka budyniu waniliowego
Do dużego garnka wkładamy ser, jajo, żółtka, cukier- mieszając rozpuszczamy całość. Dodajemy masło. Rozpuszczamy. Na końcu do gotującej się masy wlewamy roztwór 4 łyżeczek mąki ziemniaczanej z 1 łyżką budyniu rozrobionymi w 1/2 szklanki mleka. Gotujemy do zgęstnienia.


Wykonanie: blat miodowy + masa serowa / blat miodowy z karmelem orzechowym+ masa serowa/ blat miodowy z dżemem + masa serowa. Można posypać startą gorzką czekoladą.  Przechowywać na początku w zimnym miejscu. Na następny dzień można na 3 godziny postawić blachę w temp. pokojowej dzięki czemu blaty zmiękną.


1 komentarz:

  1. Mmm Ale pyszności, Chętnie dziś wypróbuje przepis *.*

    Zapraszam także do swojego sklepu z kreatywnymi kubkami :)
    http://delicium.cupsell.pl

    OdpowiedzUsuń