wtorek, 26 stycznia 2016

Zupa krem z pieczonych warzyw i z jogurtem greckim.

Ostatnio chętnie na obiady jem dania bezmięsne, nie zamierzam zostać wegetarianką to nie dla mnie, jednak mięso nie pociąga mnie tak jak kiedyś. Za to warzywa mają tę moc, ogrom zdrowia, smaków i kolorów.
Dziś zupa,która dzięki pieczonym warzywą ma intensywny smak. Ziemniaczki można w połowie zostawić i zjeść w całości w zupie.
2 marchewki
1 cukinia
1 pietruszka
1 cebula
4 ziemniaki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki jogurtu greckiego
przyprawy: oregano, bazylia, pieprz ziołowa,papryka słodka, kurkuma,sól, można dodać trochę naturalnej vegety.
1.Umyć i obrać wszystkie warzywa.
2. Marchewkę i pietruszkę przekroić w słupki, ziemniaki i cukinię w kostkę, cebulę w krążki. Posypać przyprawami i pokropić oliwą z oliwek. Wymieszać. Piec 170st. 35 min.
3. Do garnka wlać 1,5-2 litry wody lub bulionu wsypać warzywa zblenderować. (ziemniaki można w połowie odłożyć).    
4. Przyprawić, do słoiczka włożyć jogurt grecki i wlać odrobinę zupy. Potrząsnąć i przelać do garnka z zupą. Wymieszać. 
5. Podawać z ziemniaczkami i posypać delikatnie oregano. Smacznego:) 




 
       alt="Niskokaloryczny styczeń 2016">

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz