wtorek, 12 stycznia 2016

Sernik czekoladowo-śliwkowy

Moja propozycja na te zimowe dni to mój niewątpliwie ulubiony rodzaj ciasta jakim jest sernik. Jadłam już przeróżne smaki sernika i mogę odrazu po skosztowaniu się zakochać w smaku jeśli jest on trafiony w mój gust. Ten który dziś widzicie jest po prostu mega obłędny z czekoladą i śliwką oraz kruchym spodem stanowi rewelacyjny smak. Sernik jest mazisty i rozpływa się w ustach. Zapraszam...
Składniki:spód





  • 400 g ciasteczek digestive (czyli ciasteczek pełnoziarnistych)
  • 150 g rozpuszczonego masła
Masa: (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)
  • 1200 g sera trzykrotnie zmielonego
  • 200 g gorzkiej czekolady lub pól na pół z mleczną
  • 2 szkl. cukru pudru - można dać mniej
  • 8 jajek
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 400 g. jogurtu greckiego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g suszonych śliwek
  • 1/3 szkl. amaretto
1. Ciasteczka rozkruszyć na drobne okruszki i połączyć z jeszcze ciepłym, rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć spód blachy 26x37 -może być większa. Wyrównać i docisnąć masę i wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut.
2. Śliwki pokroić w małą kostkę, namoczyć ok. 3 godz. wcześniej- w rumie lub w wodzie. Następnie namoczone śliwki wraz z amaretto podgrzewać na małym ogniu kilka minut, aż się lekko podgrzeją. Przestudzić.
3. W rondelku doprowadzić do wrzenia 7 łyżek mleka 3,2%. Wyłączyć gaz i wrzucić połamaną w kostki czekoladę .Zostawić pod przykryciem na ok.5 min. Następnie wrzucić śliwki z amaretto i wszystko wymieszać.

4. Do miski włożyć 4 żółtka i 4 całe jajka zmiksować z cukrem pudrem, dodać  śliwki z czekoladą, ser, jogurt, mąkę ziemniaczaną, przyprawę do piernika. Wszystko dobrze zmiksować do połączenia. Przełożyć masę na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 1,5 godziny. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto do przestudzenia a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin/lub na całą noc. Można polać polewą czekoladową…


3 komentarze:

  1. Ależ ma cudowną konsystencję! Kocham takie serniki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne foty:) Nowy sprzęt?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki staram się jak mogę. To nie sprzęt to inne spojrzenie na fotografię kulinarną:)

    OdpowiedzUsuń