poniedziałek, 28 grudnia 2015

Smaczne Mielone z cukinią, pieczarkami i płatkami owsianymi.

Muszę przyznać, że nie umiem już robić zwykłych mielonych, dla mnie jako osoby ciekawej smaku zawsze staram się coś udziwnić. Oczywiście nie wszystko jest takie jak bym tego oczekiwała, jednak w tym wypadku obyło się bez krytycznych uwag i  mielone smakowały naprawdę wybornie. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 płatki owsiane bez problemu zmiękną w mięsie, a zamiast nich można dodać otręby pszenne


Składniki:
500 g. mięsa mielonego wieprzowego
1 cukinia
200 g. pieczarek
3 całe jajka
3 łyżki płatków owsianych górskich
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
1 łyżeczka musztardy np. rosyjskiej
odrobinę lub więcej  soli, pieprzu, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej,
Do obtoczenia:
bułka tarta
Do smażenia:
olej rzepakowy

1. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i obsmażamy na suchej patelni do wyparowania wody.
2. Cukinię obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach -środek wyrzucam-solimy i odstawiamy na 15 min.
3. Do mielonego wrzucamy odsączone pieczarki - można je wcześniej umieścić na sitku jeśli nie pozbyły się nadmiaru wody- dodajemy odciśniętą cukinie i pozostałe składniki.
4.Formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej.
5. Smażymy na rozgrzanym oleju.
6, Podałam z kaszą jaglaną i marchewką.

1 komentarz:

  1. Lubię klasyczne mielone, ale czasami ma się ochotę troszkę podkręcić ich smak. Myślę, że to ciekawy pomysł. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń