czwartek, 3 grudnia 2015

Pieczone warzywa z ziołami i brązowym ryżem

Mimo,iż daleko mi do wegetarianki to czasem lubię zjeść coś lekkiego i delikatnego.Mając podstawowe warzywa w kuchni wymyśliłam, że przyrządzę je w niżej podany sposób. Powiem szczerze daniem byłam zachwycona, a to za sprawą znakomicie dobranych ziół, wszystko było naprawdę przepyszne i nieraz będzie powtórka. Zapraszam...
Składniki:
3 marchewki
1 cukinia
1 cebula
1 brokuł
3 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy:sól, pieprz ziołowa, zioła prowansalskie, tymianek,bazylia oregano,kurkuma.
200 g. brązowego ryżu.
Warzywa obrać,marchewkę pokroić w słupki, brokuła w różyczki, cebule pokroić w piórka, cukinię obrać obieraczką -wstążki - środek z pestkami wyrzuciłam. Wszystko wrzucić na blachę, polecam nieprzywierającą powłokę teflonową. Następnie posypać wszystkimi przyprawami i skropić oliwą z oliwek, wymieszać. Włożyć do piekarnika na 40 min. 180st.w razie potrzeby w trakcie pieczenia można delikatnie podlać wodą. Upieczone warzywa wymieszać z ugotowanym ryżem. Doprawić do smaku, posypać startym serem.

Zimowy obiad wege

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz