sobota, 7 listopada 2015

Warzywny gulasz z bakłażanem, pomidorami i fasolą

Jeszcze niedawno jak ktoś mi powiedział, że zdrowo znaczny smacznie  nie uwierzyłabym, jednak w czasie mojej pierwszej ciąży zaczęłam zwracać uwagę na to co jem. W sumie to wtedy też zrobiłam rewolucje w gotowaniu i z przyjemnością chłonęłam wiedze na temat kuchni lekkiej, bez małej  ilości tłuszczu i przede wszystkim zdrowej i smacznej. 
Takie właśnie jest to danie aromatyczne, pełne smaków, a przy tym dające nam dużo energii  witalnej.




Składniki: 
  • 1 duży bakłażan
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 duże pomidory (lub 2 puszki krojonych pomidorów)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła 
  •  1 puszka białej fasolki
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • opcjonalnie do smaku 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub ksylitolu (jeśli pomidory są bardzo kwaśne)
  • świeże zioła do posypania – posiekana natka pietruszki lub świeża kolendra
Wykonanie
  • Piekarnik nagrzej do 200C.
  • Kawałki bakłażana wymieszaj w odrobinie roślinnego oleju lub w oliwie, dodaj suszone zioła (np. zioła prowansalskie), ponownie wymieszaj, wysyp na blachę do pieczenia i piecz przez ok. 20-25 minut, aż staną się rumiane i lekko przypieczone.
  • W rondlu rozpuść masło klarowane, podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek.
  • Dodaj obrane ze skóry i pokrojone pomidory (mogą być z puszki), 1 łyżeczkę przyprawy curry, kurkumę, cukier (lub inulinę), trochę soli i pieprzu i duś na małym ogniu przez ok 10 minut.
  • Następnie dodaj pokrojone na kawałki pieczone bakłażany oraz ugotowaną do miękkości i odsączoną z wody białą fasolkę.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Przed podaniem posyp posiekanymi świeżymi ziołami.
Ambitnie i zdrowo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz