czwartek, 5 listopada 2015

Ciasto pomarańczowe szybko i smacznie

Szybkie i smaczne ciasta są najlepsze do przygotowania i dziś właśnie chcę takie polecić. Pomarańcze są już dostępne we wszystkich sklepach spożywczych więc nie ma co się oglądać jak tylko wykorzystać je do pysznego wypieku. Zapraszam... 


Skala smaku 10/10 - pyszne, wilgotne, polecam.
Źródło "mała cukierenka"
Składniki:
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru)
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 jajka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.
2. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

1 komentarz: