środa, 25 listopada 2015

Piernik teściowej najlepszy

Zapachniało świętami, cynamon, wanilia, pomarańcza. Ciasto, które kojarzy mi się przed świątecznie, i które zawsze w tym okresie piekę to bez wątpienia piernik. Uwielbiam ten smak i zapach, i co ciekawe jest dostępnych kilkadziesiąt przepisów na ten smakołyk. Dziś chciałam Wam zdradzić przepis na mój piernik nr 1. Jest idealny w smaku i strukturze, wilgotny nie za słodki, wspaniale aromatyczny, najlepszy....Zapraszam...
Źródło przepis dostałam od teściowej :)


Skala smaku 10/10 najlepiej piec piernik w formie do babki. Czas pieczenia należy wydłużyć jeśli góra ciasta nie zetnie się dostatecznie.
Składniki:
250 g. masła lub margaryny
1 szkl. cukru
1 łyżka cukru waniliowego
5 jaj
3 szkl. mąki
1 szkl. mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka miodu
2 czubate łyżki kakao
1 łyżka kawy prawdziwej
1 słoiczek dżemu - powidła lub wiśniowy
1 przyprawa do piernika
1/2 szkl. orzechów włoskich poszatkowanych
Polewa:
1 łyżeczka masła śmietankowego
2 łyżki śmietanki lub mleka
100g. czekolady mlecznej
Wykonanie:
Składniki powinny być w temp.pokojowej.
Masło utrzeć z cukrami dodając po jednym żółtku, następnie dodać drzem. Proszki, mąki i kakao wymieszać wraz z kakao dodając do masy na przemiennie z mlekiem. Na koniec dodać orzechy i pianę z białek. Piec z termoobiegiem w nagrzanym piekarniku 1 godz. w 160st.- czas pieczenia przeważnie zwiększam o kolejne 5 min. Wystudzić. W garnku podgrzać masło i mleko razem. Gdy masło się roztopi włożyć połamaną czekoladę lekko wymieszać i przykryć pokrywką. Po 5 min dokładnie wymieszać i odrazu polewać.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz