wtorek, 17 listopada 2015

Szarlotka z kruszonką

Ciasta z jabłkami bardzo często goszczą na moim stole jesienią ale również w porze zimowej. Uwielbiam te smaki i rozkoszuje się każdym nowo upieczonym ciastem. Szybka prosta szarlotka. Z dodatkami lub bez smakuje obłędnie. Zapraszam
Skala smaku 10/10 -ja dodałam suszonej posładzanej żurawiny, lecz mozna zrobić bez niej.
Źródło: mniam-mniam blog




·         ciasto kruche:
·         1,5 szklanki mąki pszennej
·         110 gram miękkiego masła
·         1 jajo
·         1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
·         2 łyżki cukru
·         1 łyżka cukru waniliowego
·         nadzienie jabłkowe:
·         1,5 kg jabłek (miałam Championy) + 1 płaska łyżka kaszy manny (opcjonalnie)
·         0,5 - 3/4 łyżeczki cynamonu
·         1/2 szkl. słodzonej żurawiny
·         kruszonka:
·         100 gram miękkiego masła
·         5 łyżek cukru + 1 łyżka cukru waniliowego
·         1 z dużym czubkiem szklanka mąki pszennej

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, jajo, cukry i zagnieść kruche ciasto, można wsadzić na 30 minut do lodówki, ale u mnie nie było takiej potrzeby.

Ciasto rozwałkować na pergaminie do pieczenia, przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm lub blaszki 24x24 cm, ponakłuwać widelcem, podpiec na złoto w temperaturze 190 stopni, u mnie 17 minut, ciasto schłodzić.


Jabłuszka obrać, pokroić w grubsze plastry, wsypać do rondla, podlać 1/3 szklanki wody i wrzucić żurawinę, dusić do mocnego zredukowania soku , wyłączyć gaz i dodać cynamon, wymieszać, lekko schłodzić.

Z mąki, masła, cukrów zagnieść kruszonkę.


Na podpieczony spód wsypać 1 łyżkę kaszy manny i  wyłożyć równomiernie jabłuszka, posypać kruszonką, piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

1 komentarz: